Discuslarım Su Üstünde Duruyor Neden?


BabelÇevrim Dışı

Kayıt: 06/04/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 44
BabelÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Mayıs 2019 22:12
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/205457/080520192209091.jpg[/IMG]
Genelde su üzerinde duruyolar neden olabilir oksijen az desek dier balıklar da öyle bişey yok. Discus a başlıyalı 1hafta oldu pek bilgim yok. Yardım ederseniz teşekkür ederim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Hakan ÇapcıoğluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/04/2011
İl: Ankara
Mesaj: 656
Hakan ÇapcıoğluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Mayıs 2019 23:41
Oksijen yetersiz gibi duruyor.Diğerlerine yeterli geliyordur.
[EDIT]Hakan Çapcıoğlu,2019-05-08 23:43:12[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BabelÇevrim Dışı

Kayıt: 06/04/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 44
BabelÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Mayıs 2019 00:58
Dış filitrenin debisi yetiyordu debi düşmüş olabilir filitreyi temizleyip bakıcam olmadı şelale şekli yapıcam

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KeremUlaşÇevrim Dışı

Kayıt: 12/01/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 350
KeremUlaşÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Mayıs 2019 01:15
Discus sıcak su istiyor, akvaryumunuzda ısı kaç derece bilmiyorum fakat bitkileriniz sıcak suya adapte olabilen bitkiler gibi durmuyor. Floresan yada led lerin verdiği ekstra sıcaklık yüzünden su üstünde duruyor olabilirler .

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BayulkerÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 17/10/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 280
BayulkerÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 10 Mayıs 2019 12:02
Sudaki çözünmüş oksijen seviyesi ilgili sıcaklıktaki maksimum seviyede olamasını tavsiye ederim. Sağlıklı bir akvaryum için bunun saymakla bitmeyen yararları söz konusudur. Düşük oksijene seviyelerinde farklı balık türlerinde farklı stres tepkileri verebilir.

Sumplı bir akvaryumda aşağıda sumpta ciddi havalandırma olduğunda tank içinde hiç havalandırma olmaması da olur.

Eğer sisteminizde sump yoksa sadece dış filitre var ise dış filitre basış noktası şelale şeklinde yüzeyden havalandırma yapan bir tipte bağlı değilse. Veya sadece yüzey dalgalanması yapıyorsa çözünmüş oksijen seviyeniz bu büyüklükte bir akvaryumda istenen ölçülerde olmayabilir. Dış filitre basış noktasında dış filitre hava difizörü takabilirsiniz. Bu difizörler basit fizik ilkeleri ile çalışan dış filitre basışında suyun geçiş alanını daraltarak çok ciddi hıza kavuşturan buradan açılan delik ve hortum yardımı ile dışarıdan basış noktasına hava katılımı sağlama ilkesi ile çalışırlar.

Yada hava motoru ile hava taşı koymanız da sorunu çözer. Hava taşında dış filitrenin basış noktasının altına koyarsanız üzerine suyu basarsa kabarcıkların su içerisinde kalış süresi artarak daha çok çözünmüş oksijen oluşturursunuz.

Discus balıkları bir çok akvaryum canlısına nazaran daha yüksek sıcaklığı seviyor biliyorsunuz buda sudaki oksijen oranını azaltan bir etki. Zira gazların suda çözünmesi sıcaklık ile ters orantılıdır. Yani sıcak suda daha az çözünmüş gaz olur.

Biyolojik yaşam kısmına gelecek olursak iç filitrenizde bulunan yararlı bakteri koloniniz eğer akvaryumda çözünmüş oksijen 2 ppm (2mg/Litre Su) altına düştüğünde belli faydalı bakteri populasyonları üreme yönünden avantajlı konuma geçer. Bu durum tam nitrat döngünüzü sekteye uğratır. Zira düşük oksijen seviyeniz yüzünden her türden faydalı bakteri türleriniz sağlıklı populasyona filitre içinde ulaşamamıştır. Akvaryumda kirlilik olmasa bile basit stepler ile (nitrifikasyon denitrifikasyon) indirgenebilecek yok edilebilecek atıklar sisteminizde yeni bir akvaryum tertemiz olsa bile akümüle olur canlıları rahatsız eder strese sokar.

Sucul yaşamda yüksek oksijen seviyesi çok önemli akvaryumda o sıcaklıkta maksimum çözünmüş oksijenin olması belkı 10 sayfa yararını yazabileceğimiz bir konu.

Balıkların metebolizmalarını hızlandırması, bağışıklık sistemelrini güçlendirmesi, stresi azaltması, suyun kirlilik yükünün çok daha hızlı yok edilmesi bu liste o kadar uzar ki sayfalar yetmez.

Bu bağlamda ozellikle sabah ışıklar yandığıdna balıkları bu şekilde görüyorsanız ilk aklınıza oksijen gelmesi sağlıklı olur. Zira gece boyunca bitkilerinizin hepsi aynı balıklar gibi oksijeni kullanmıştır.

Bütün bu konuları gündemden çıkarmak için hava taşını koyun havayı sonuna kadar verin akvaryumununuza hobi de hep yararını göreceğinizden emin olun..

Bir çok kişi suda maksimum çözünmüş oksijeni sağlamamakta bu duruma rağmen balık kaybı yaşamamktadır. Ama balıklar üreme, form, hareketlilik, renk gibi bir çok alanda maksimumunu vermemekte ve hastalıklara açık hale gelmektedir. Bu durum gözden maalesef kaçmaktadır. Doğada balıkların yaşadığı ortamda çok ciddi bir yüzey alanı söz konusudur ve yüzeyden çok ciddi bir oksijen katılımı oluşmaktadır.

Bırakın discus balıklarının yaşadığı bol oksijenli ortamı. Örnek rift vadisi gölünün (Tanganyika) oksijen profiline batığımızda. 30 metre derinliğe kadar 5 ppm ve üstü çözünmüş oksijen görürüz. Bu alanlarda hava taşı yok ama inanılmaz bir yüzey alanı ve yüzey hareketi var tüm bu oksijenin kaynağında bu yüzey akıntısı zaten.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/200697/100520191151421.jpg[/IMG]

Güney amerika nehirlerinde discus yaşam alanında zaten çözünmüş oksijen durumunu nehir sistemi olması hasebiyle tahmin etmek hiç zor değil. Onun için buraya bir döküman koymuyorum ama 5 ppm üstü olduğunu söylemem yeterli olacaktır.

Oksijeninizi akvaryumunuzdan eksik etmeyiniz hiç zararını görmezsiniz[:)]

Keyifli hobiler.
Sağlıklı balıklar.

Beğenenler: [T]81359,aldemirim[/T][T]202585,KİNG32[/T]
+1: [T]203414,yasarcannn[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BabelÇevrim Dışı

Kayıt: 06/04/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 44
BabelÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Mayıs 2019 13:05
Çok yararlı bi yorum yaptınız tamda aradığım çok teşekkür ederim. Benim su sıcaklığım 30da sabit. Hava taşı kullanmıyorum mayalı co2sistemi var.
Dış filitreyi şelale misali yapsam yeterli olurmu. Eğer hava taşı koysam bitkilere bi zararı varmı co2 nin bi fonksyonu kalmıcak hava taşı koyarsam doğru değilmi?

Beğenenler: [T]200697,Bayulker[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BayulkerÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 17/10/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 280
BayulkerÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 10 Mayıs 2019 13:41
Dış filtreyi şelale yapsanız yeterli olur. Ama bunu yaptığınızda akvaryum yüzeyeyinin hareketi ile sudan içeri oksijen girmesini tetiklediğiniz gibi mayalı sistemden oluşan co2'nin de sistemden çıkışını hızlandıracaksınız. Mayalı sistemlerde her ne kadar basınç az olduğu için bu amaçla satılan difizör ve atomizer ürünlerini randımanlı kullanamayacak olsanız bile DIY vertex difizör yapabilirsiniz. Velhasıl bence gerek yok ayrıntısına aşağıda teferruatıyla gireceğim. Bu sistemlerin hepsinin ortak özelliği gazın suyla temas ettiği yüzey alanını arttırmak (daha küçük gaz dalmlacıkalrı oluşturarak) su içinde kalma süresini arttırarak daha fazla co2 yi suda çözmektir özetle.

Konu şöyle o2'nin bitkilerinize ve tüm sistem canlılarınıza hiç bir zararı olmayacaktır aksine faydası olacaktır, yüzey den şelale ile o2 sağladığınızdan az yukarıda belirttiğim üzere akvaryumdaki mayalı sistemden çıkan c02 nin yüzeye varıp sistemden kaçışı daha kolay olacaktır.

[B]Size tavsiyem varsın kolay olsun yinede hava taşı veya dış filitre basış şelalesi ile o2 seviyenizi yüksek tutun.
[/B]
Daha ayrıntısına girecek olursak fotosentez kinetikleri nebi derya çok ayrıntılı fizik kimya biyoloji çok interdisipliner bir konudur. Öncelikle mayalı sistem c02 kullandığınızda kısa vade başarılı sonuçlar alacaksınız ama bunu bitkili akvaryumunuzda görsel başarıya kalıcı ve stabil olarak dönüştürmek için akvaryuma sabit olmayan c02 akışı katkınızın diğer canlı yaşamlarına etkilerini ekolojik ve biyolojik olarak düzen altında tutma kaynaklarını iyi bilmelisiniz.

Stabil olmayan co2 seviyesi su içerisinde alg oluşumunu tetikleyecektir. Green dot spot gibi camlarda oluşan yeşil noktaları nerrit snail salyangozu ile yok ederken, saç ve sakal yosunlarını SAE balığı gibi balıkalr ile yok etmelisiniz. Bunlarla orta uzun vadede karşılaşmama ihtimaliniz yok çünkü sabit bir CO2 seviyesi mayalı sistemde oluşturamazsınız.

Aşağıda linkini verdiğim yazımı okumunızı tavsiye ederim.
https://www.akvaryum.com/Forum/bitkili_akvaryumlarda_aydinlatma_k910317.asp

Bu yazıda par birimini tam anladıktan sonra özellikle aşağıdaki konuya dikkat edin;

Düşük Aydınlatma: 15-30 micromols PAR
Orta Aydınlatma: 35-50 micromols PAR (eğer bu seviyedeysek co2 ye ihtiyaç duyabiliriz akvaryumda çünkü alg problemi olabilir.) [B]sabit co2 seviyesi[/B]
Yüksek Aydınlatma: 50 micromols PAR (kesinlikle co2 ye ihtiyaç duyuyoruz aksi taktirde ciddi alg sorunu olacaktır.) [B]sabit co2 seviyesi[/B]

Size tavsiyem PAR değerinizi çok yukarıya çıkarmadan eğer bir yarışam tankı ve zemin bitkisi inanılmaz yayılması gibi bir hevesiniz yoksa doğal dengeyi, pek tabi aşağıdaki şekilde oluşturabilirsiniz

Mayalı sistem sabit olmayan co2 kullanarak
Alg sorunları ve türleri ile biyolojik mücadeleyi iyi bielrek ülgili canlı türlerini akvaryumda tutarak
Düzenli ve timera bağlı bir aydınlatma ile
İyi havalandırılmış ve iyi akıntısı olan bir akvaryum ile

Doğanın güzel bir bölümünü akvaryumunuzda başarıyla taklit edebilirsiniz.

Aslında konu çok daha teferruatlı ama ben kısa ve öz olarak size nelere dikkat etmenizin sağlıklı olacağını vurguluyorum.

Bu arada çok teferruatlı makro ve mikro elementler ile gübreleme konusu vardır ki burada da size tavsiyem agresif gübreleme yerine yine doğayı ve sistemi çok zorlamadan bitkilerinizi yapay ve hızlı bir gelişime iterek değil sınırda ve az gübreleme yapmanızdır. Fazla gübreleme size yine biyolojik mücadele ile biel koaly kazanamayacağınız alg sorunları getirebilir.

Bu yüzden size doğanın işaret vermesini beklemeniz daha güzel olur. Her tür gübre eksiklğinde bitkiler bu durumu yaprak formları ve deformasyonu ile renkleriyle belli edecektir. Bu noktada çok porofosyonel ayrı bir çok ürünü kullanmak yerine iyi markaların all inclusive mikco ve macro elementlerin tamamını içeren doğru oranda karıştırılmış gübrelerini kullanınız.

Zira az yukarıda belirttiğim üzere bu oranları zorlamak farklı sucul yaşam formlarının (alg yosun) patlamasıan sebep olur yaradan çok zarar getirir.

Özetle hem bitki hem discus beslediğiniz için her ne kadar karışık gözüksede tüm bu alanları ekolojik mücadeleyi ve sistem arkasından fotosentez kinetiklerini bilmeniz çok faydalı ve daha sabırlı hareket ederek uzun vadeli güzel bir tanka ulaşmanıza yardımcı olacaktır.

Bitkilerde kısa vadeli başarı müdehaleleri yanlış sonuca sizi götürebilir.

Siz güzel ve iyi oksijenlendirilmiş bir tank ve ölü alanalrın olmadığı çok güçlü olmasada hep olan bir akıntıdan hiç vazgeçmeyin.

CO2 ve gübreleme konusunda çok baskıcı olmayın.

Alg türleri ile biyolojik mücadele için ekolojiyi tank içinde iyi oluşturun. Gerisini doğaya bırakın ve iyi gözlemleyin.

Böylece balıklarda bitkilerde sağlıklarını uzun süre korurlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BabelÇevrim Dışı

Kayıt: 06/04/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 44
BabelÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Mayıs 2019 13:59
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/205457/100520191352321.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/205457/100520191353331.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/205457/100520191354061.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/205457/100520191354311.jpg[/IMG]
Bitkilerim co2 istemiyosa ben co2verme taraftarı değilim oksijen verip balıklarımı sağlıklı tutsam bana yeter bitkiler yavaş büyüsede olur çürüyüp suyun bozulmasını istemem mayalı sistemde 1hafta anca co2 ürete biliyorum 1hafta sonra akşam ışıklar yanınca şişeyi sallayıp co2 çıkışına yardımcı oluyorum bu böyle devam etse ve o2 versem bi sakınca olmaz heralde ben yazdıklarınkzdan öyle anladım flitrem eheim2217debisi kayet iyi

Beğenenler: [T]200697,Bayulker[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BayulkerÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 17/10/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 280
BayulkerÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 10 Mayıs 2019 14:15
Aynen doğru anladınız.[:iyi:]

CO2 sisteminin her türlüsünü kullandım bende size burada uzun uzadıya yazdığım bir çok konu uzun zaman ve başa gelen acı tatlı tecrübeler sonucu yapılan zorunlu araştırmaların derlemesi:)

1 hafta sonra çıkışın azladığını çalkaladığınızı vs hepsini tahmin ediyorum. Mayalı sistemi kaldırmanıza gerek yok ama yol açabileceği sorunları bilip, ışık gücünüzü çok arttırmayın ve yosun türleri ile mücadele akvaryum canlılarını ihtiyaç duyduğunuzda eklemek üzere araştırmanız faydalı olabilir.

Her sorunun doğal denge içinde sistemi çok zorlamadıkça çözümleri var. Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalıştım umarım işinize yarar.


Selamlar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BabelÇevrim Dışı

Kayıt: 06/04/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 44
BabelÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Mayıs 2019 14:16
Birde benim akvaryumda bitkilerde hiç fotosentes görmedim sıvı gübre co2 ışık sistrmi var ama gine fotosentes olmuyor. Bence co2 oksijen yüzünden azalsada pek bi anlamı yok co2nin

[QUOTE=Bayulker]Aynen doğru anladınız.[:iyi:]

CO2 sisteminin her türlüsünü kullandım bende size burada uzun uzadıya yazdığım bir çok konu uzun zaman ve başa gelen acı tatlı tecrübeler sonucu yapılan zorunlu araştırmaların derlemesi:)

1 hafta sonra çıkışın azladığını çalkaladığınızı vs hepsini tahmin ediyorum. Mayalı sistemi kaldırmanıza gerek yok ama yol açabileceği sorunları bilip, ışık gücünüzü çok arttırmayın ve yosun türleri ile mücadele akvaryum canlılarını ihtiyaç duyduğunuzda eklemek üzere araştırmanız faydalı olabilir.

Her sorunun doğal denge içinde sistemi çok zorlamadıkça çözümleri var. Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalıştım umarım işinize yarar.


Selamlar [/QUOTE]
Çok teşekkür ederim sae balığım var yosun oluşmuyor akvaryumumda o yüzden sae işimi görüyor tekrar tekrar teşekkür ederim üstadım

Beğenenler: [T]200697,Bayulker[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BayulkerÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 17/10/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 280
BayulkerÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 10 Mayıs 2019 14:46
Estağfurullah üstat fln değilim sadece hobi de geçmişte karşıma gelen sorunlar beni sebeplerini araştırmaya itti bende meraktan araştırdım, İngilizce olduğu için daha çok kaynak bulabildim az buzda mesleğimiz gereği bilgiliyim o kadar.

Fotosentez hep oluyor ama bunu gözle görebilmeniz için kinetik mekanizmaları çok zorlamalısınız ve hızlandır malısınız; yüksek aydınlatma PAR değerlerine çıkmanız lazım. O zaman doğru ve her türden tam gübreleme ve sabit yüksek CO2 akvaryumda varsa bitkiler kabarcık atmaya başlar yaprak altından.

Fakat buraya çok büyük bir [B]ama [/B]koymak lazım :)

[B]Ama[/B] o anı görmek için verdiğiniz onca çaba sonrası sistem stabil olmadığı için az önceki mayalı sistemde anlattığınız randıman düşüşü periyotlarında veya işiniz gücünüzden tekrar mayayı kuramadığınız da veya gübreleme hatalarınızda akvaryumda inanılmaz bir yosun probleminiz olur.

Fotosentez kinetikleri ve doğanın sınırlarını bu kadar zorlarken iyi düşünmek gerekir, akvaryumda sadece bitki varsa denemekten zarar gelmez ama hele Discus varsa hiç bulaşmayın bence.

Sağlıklı balıklar..


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BabelÇevrim Dışı

Kayıt: 06/04/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 44
BabelÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Mayıs 2019 18:25
[QUOTE=Bayulker]Estağfurullah üstat fln değilim sadece hobi de geçmişte karşıma gelen sorunlar beni sebeplerini araştırmaya itti bende meraktan araştırdım, İngilizce olduğu için daha çok kaynak bulabildim az buzda mesleğimiz gereği bilgiliyim o kadar.

Fotosentez hep oluyor ama bunu gözle görebilmeniz için kinetik mekanizmaları çok zorlamalısınız ve hızlandır malısınız; yüksek aydınlatma PAR değerlerine çıkmanız lazım. O zaman doğru ve her türden tam gübreleme ve sabit yüksek CO2 akvaryumda varsa bitkiler kabarcık atmaya başlar yaprak altından.

Fakat buraya çok büyük bir [B]ama [/B]koymak lazım :)

[B]Ama[/B] o anı görmek için verdiğiniz onca çaba sonrası sistem stabil olmadığı için az önceki mayalı sistemde anlattığınız randıman düşüşü periyotlarında veya işiniz gücünüzden tekrar mayayı kuramadığınız da veya gübreleme hatalarınızda akvaryumda inanılmaz bir yosun probleminiz olur.

Fotosentez kinetikleri ve doğanın sınırlarını bu kadar zorlarken iyi düşünmek gerekir, akvaryumda sadece bitki varsa denemekten zarar gelmez ama hele Discus varsa hiç bulaşmayın bence.

Sağlıklı balıklar..

[/QUOTE]
Haklısınız akvaryum temizliği anca bitti %50su değişimi dış flitre temizliği ve hava aparatı yapımı sonucu zaman geçtikçe görücez [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/205457/100520191824541.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/205457/100520191825181.jpg[/IMG]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir