Beyaz Benek Hastalığı Tedavi ve Korunması


MacropsÇevrim Dışı

Kayıt: 08/05/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 1
MacropsÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Mayıs 2017 08:59
BÜTÜN BALIKLARIMDA BEYAZ BENEK VARDI (AŞAĞIDAKİ UYGULAMAYI YAPTIM VE GEÇTİ)[:iyi:]
İLK GÖRDÜĞÜMDE HİÇ GEÇMEYECEK SANMIŞTIM AMA BU BİLGİYİ OKUDUKTAN SONRA İÇİM RAHATLADI
BEYAZ BENEK 30 DERECEDE YAŞAMIYOR VE METİLEN MAVİSİ ONUN DÜŞMANI IŞIĞIDA KAPATIRSAN KESİN SONUÇ ALIYORSUN


1: ısıyı ilk gün 28 dereceye çıkardım
2: ısıyı ikinci gün 30 dereceye çıkardım
3: 3-4 gün gazeteyle komple kapattım akvaryumu
4: Sadece ilk gün suda eritip kaya tuzu ekledim (bitki ve vatozlar varsa zarar verir)
5: her gün yüzde 20-30 civarı dip çekimi ve su ekledim
6: tedavi sürecinde Işık hep kapalıydı
7: Tedavi sürecinde yem az verdim (canlı yem vermeyin)
8: Her su eklediğimde 120 cm akvaryum için 10 ml. metilen mavisi (Biyo Ichtyo marka) döktüm.
9: dış filtreyi 2-3 gün kapattım (beyaz benek içinde varsa balığa yapışamayınca 2 gun sonra ölüyor)
10: hava motoru bir adet daha koydum (ısı arttığı için hava daha çok vermemiz gerekiyor)[:iyi:][:)][;)][:)))]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alicichlidÇevrim Dışı

Kayıt: 03/11/2018
İl: Izmir
Mesaj: 288
alicichlidÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Kasım 2018 23:42
Beyaz benek tedavisi icin ek bir bilgi vereyim, dip cekimi sonrasi dinlenmiş 5 lt lik pet siselere kaynar su ilavesi yaparak 26 dereceye getiriyorum. Sicaklik farki sıfır olmus oluyor. Yeni suda bakteri olmayacagi icin baliklara çok saf geliyor. Sump tarafından ilave etmek en guzeli ya da ic filtrenin ustunden de olabilir.

Ilac olarak zamanında metilen çok kullandim. Kisa vadede baliklar duzelse de daha sonra farkli hastaliklar baş gösterdi. Akvaryumum kisir döngüye girdi. O zamanlar anlam veremiyordum. Her daim tertemiz cesme suyunda yikanmis filtrelerim, cam gibi kumum vardı :(? Ne kadar yanlış işler yapmışım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MallacaÇevrim Dışı

Kayıt: 08/04/2019
İl: Bursa
Mesaj: 158
MallacaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Nisan 2019 12:51
Akvaryumcu dan 8 adet neon tetra aldım. Eve geldiğimde 15 dk. ufak yoğurt kabı içinde 15 dk 2-3 damla metilen mavisine banyo yaptırdım. Tanka aldım. 3 tanesinde 3-4 beyaz benek gördüm. Akvaryumcu stresten oluyor ısıyı 28 dereceye çıkart geçer dedi. 28-29 dereceye çıkaracağım. Bir kaç güne geçmez ise tuz veya metilen tedavisine başlamayı düşünüyorum. Yedek bir faunusum var. Ama ısıtıcı veya filitre yok. Suyunu sürekli tazeleyip idare edebilir miyim. Yoksa 30cm lik yedek bir tank, ısıtıcı ve filtre almalımıyım? Tankım yeni kurulduğu için (3 haftalık) masrafı çok oldu. Faunus ile idare edebilirsem çok iyi olur. İlla karantina şart ise mecbur alacağım. Hem içinde artemia da çıkartırım. Öneriniz nedir? Teşekkürler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EsraCemÇevrim Dışı

Kayıt: 15/04/2019
İl: Ankara
Mesaj: 322
EsraCemÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Mayıs 2019 16:01
[QUOTE=malawi_cheart]

Tuz tedavisi ilaç tedavisinden daha iyi sonuç verir.Çünkü tuz akvaryumdaki su döngüsünü,dengeyi bozmaz balıklarda ilaçlar yüzünden görülen yan etkiler sadece tuza karşı çok hassas(vatoz çöpçü) balıklarda görülür.
İlk önce beyaz benek eğer akvaryum kurulduğunda ilk zamanlarda görülüyorsa genelde tüm balıklara yayılır.Sonradan durduk yere(ani sıcaklık değişimi,uzun süre su değişimi yapmama,su değişimi yaparken kumu karıştırma) oluyorsa da genelde diğer balıklara yayılmaz.Gördüğünüz ilk 1 yada bir kaç balıkta kalır sadece o balıklar üstünde artar.
Eğer bir kaç balıkta 2. durumda oluyorsa balıkları akvaryum suyuyla doldurduğunuz cama cam ayrı bir tanka alın.Eğer 1. durumda oluyorsa ana tanktan bitki ve vatoz çöpçü gibi tuza hassasiyet gösteren canlıları ayırıp yapın.Eğer akvaryum yeni kurulduğunda hastalık oluyorsa ve su döngüsü hala oturmamışsa(Su sebepsiz yere bulanıksa) tedaviye başlamadan önce suyun berraklaşmasını bekleyin.
Bu hastalık en başlarda ölümcül olmadığından sabırlı olun ve eğer akvaryuma hiç tuz atmadıysanız 50 ltye bir çay kaşığı tuz atın ve 1 gün bekleyin.Ertesi gün 50 ltye bir yemek kaşığı tuz atın(kaya tuzu).Tuz atarken tuzu akvaryuma direk değil de bir tas akvaryum suyunda iyice eritip yavaşca yedire yedire akvaryuma dökün.Sıcaklığı kademeli olarak 31 dereceye çıkartın.Bu sıcaklık artısı 26 dereceyse her 1 saatte 1 derece artırın.Bu ortalama 5-6 saat sürsün.Burada tuzda ve sıcaklıkta yavaş olmaktaki amaç balıklara şok yaşatmamak.
Burada en önemli konulardan biri de akvaryumu mümkün olduğunca karanlık bir yerde tutun(bulunduğu odanın kumaş perdesini kapatın o odada hava karardığında vakit geçirmemeye çalışın).Işıklandırma yapmayın.Sadece yem atmak için yanına gidin(balıkları 3-4 kez sık sık bekleyin iyi beslenmeleri gerek).
Bu şekilde 1 gün geçsin ve 2. günün akşamı.1 gün dinlenmiş çeşme suyunu akvaryum sıcaklığıyla en fazla 2 derece farkla eşitleyin ve akvaryumdan % 25 DİP ÇEKİMİ ile su değişimi yapın.Beyaz benek paraziti döngüsü oturmuş bir akvaryumda dipte zayıf bir balığı beklemede kalan bir parazittir.Su değişiminden sonra tuz eklemeyin.
Aynı şekilde 2 günde bir 5 kez daha bu su değişimini uygulayın diğer her şey aynı olsun.(tuz eklemeyin)
Bu tedavi 2 hafta kadar sürer ancak % 99 kayıpsız kesin sonuç verir.Neon tetra gibi tuza karşı hassas türlerde 50 litreye bir tatlı kaşığı gibi daha az oranlarda uygulanabilir ancak bu türlerde kayıp yaşanabilir.
Bu tedavi ciklet ve canlı doğuran türleri için en uygun tedavi yöntemidir.Hastalık bu tedaviden sonra % 90 geçer.Geçmezse aynı şekilde 2. defa yapın hastalıktan kesin kurtulmuş olursunuz.
Biraz uğraştırıcı ancak ilaçların kötü etkilerinden kurtulmak daha uzun sürer.İlaçlı tedaviden sonra akvaryumu sanki en baştan kuruyormuş gibi olursunuz ve genelde kayıp verirsiniz.
Tedavi bittiğinde normal seyrinde su değişiminize devam edin ve sıcaklığı tercih ettiğiniz seviyeye yine kademeli olarak indirin.Su değişimi olayı bitip sıcaklık eski seviyesine döndüğünde varsa bitki ve vatoz,çöpçü türlerini geri akvaryuma koyabilirsiniz.(bu vatoz ve çöpçüler genelde tüm akvaryum beyaz benek olurken bunlar olmaz olursada yine tetra neonlar gibi 50 ltye bir tatlı kaşığı tuzda tedavi edin ancak kayıp verilebilir)
Deniz suyunda olan beyaz benek hakkında bir şey diyemeyeceğim ancak bu balıkların tedavisinde de karanlığın çok etkili olduğunu biliyorum.Mümkün olduğunca kimyasal ilaç ve yabancı maddeyle tedavi etmemeye çalışmanızı öneririm.Ben bir kere deniz akvaryumu kurup palyanço balığı besledim ancak bu hastalıkla karşılaşmamıştım.


editededitIDmalawi_cheart/editIDeditDate2013-02-19 01:12:01/editDate/edited[/QUOTE]
Merhaba, balıklarımda beyaz benek mevcut. Dediklerinizi uygulamaya başladım, beyaz benek icin tuz kullanımına dair birçok yazı okudum sizinkine benzer. Fakat tuzun balıklar için zararlı olduğuna dairde birçok yazı okudum. Tuz kullanımından sonra 2 yavru balığımı bu sabah ölü buldum. Lepisteslerimin birinde değişik bir görüntü oluştu açtığım baska bir forumda fotoğrafları var. Neyden kaynaklandığını bilmiyorum fakat balıklarım beyaz benek yüzünden ölüyorlar gibi hissediyorum. Ne yapmalıyım?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BssanÇevrim Dışı

Kayıt: 01/05/2019
İl: Denizli
Mesaj: 119
BssanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Mayıs 2019 16:10
[QUOTE=Mallaca]Akvaryumcu dan 8 adet neon tetra aldım. Eve geldiğimde 15 dk. ufak yoğurt kabı içinde 15 dk 2-3 damla metilen mavisine banyo yaptırdım. Tanka aldım. 3 tanesinde 3-4 beyaz benek gördüm. Akvaryumcu stresten oluyor ısıyı 28 dereceye çıkart geçer dedi. 28-29 dereceye çıkaracağım. Bir kaç güne geçmez ise tuz veya metilen tedavisine başlamayı düşünüyorum. Yedek bir faunusum var. Ama ısıtıcı veya filitre yok. Suyunu sürekli tazeleyip idare edebilir miyim. Yoksa 30cm lik yedek bir tank, ısıtıcı ve filtre almalımıyım? Tankım yeni kurulduğu için (3 haftalık) masrafı çok oldu. Faunus ile idare edebilirsem çok iyi olur. İlla karantina şart ise mecbur alacağım. Hem içinde artemia da çıkartırım. Öneriniz nedir? Teşekkürler [/QUOTE]

Merhaba,

Akvaryum hobisine girmişseniz mutlaka karantina tankına da sahip olmanızı öneririm. Karantina tankınızın ebatını da beslediğiniz balıklarınız ebatları ile kıyas yapmanızda fayda görüyorum. Küçük bir iç filtre, hava motoru ve yine gücü nısbeten küçük bir ısıtıcı almanızı kesinlikle tavsiye ediyorum. Çeşit çeşit hastalık mevcut ve her hastalığın farklı bir tedavisi var. Bu yüzden yukarıda saydığım gereçleri almanızda fayda var.

Akvaryum hobisi gerçekten masraflı bir hobidir. Ama işler yoluna girdiğinde ve yavruları almaya başladığınızda iyi ki yapmışım dersiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir