Akrilik Akvaryumlar


ikproductionÇevrim Dışı

Kayıt: 24/10/2009
İl: Kayseri
Mesaj: 8
ikproductionÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ekim 2009 18:06
Büyük bir akvaryum için 40mm akrilik almayı düşünüyorum 1-çizildiğinde gerçekten onarılabiliyormu?
2-cam kalınlaşınca görüntü netliği zayıflıyor. Akrilikte böyle bir sorun olurmu?
2-üretici firmaya göre kalite çok fazla farkedermi? farkedermi?
3-Güncel kullanımda camdan sağlammıdır? mesela 40mm cam yerine 30mm akrilik kullanılabilirmi? bunun bir ölçütü varmı?
Tecrübeleriniz bana yol gösterici olacak. Fikirlerinizi paylaşırsanız memnun olurum. Biraz pahalı bir harcama olacak.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aLLeSaNDRoÇevrim Dışı

Kayıt: 17/10/2009
İl: Bolu
Mesaj: 281
aLLeSaNDRoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ekim 2009 18:18
Arkadaşım akrilik akvaryum asla önermem cam her zaman iydir. Bir şey pahalı diye kaliteli olacak diye birşey yok. En ufuk şeyde çizilir ve patlar. Hatta bir arkadaşımın başına gelmişti ve çocuğun 300 litrelik akvaryumu patlamıştı. 4 yıl felan bu hobiden uzaklaşmak zorunda kalmıştı. Çünki annesini ancak askerden geldiğinde ikna edebilmişti :D

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

z_g_hÇevrim Dışı

Kayıt: 23/02/2009
Mesaj: 226
z_g_hÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ekim 2009 18:29
[QUOTE=aLLeSaNDRo]Arkadaşım akrilik akvaryum asla önermem cam her zaman iydir. Bir şey pahalı diye kaliteli olacak diye birşey yok. En ufuk şeyde çizilir ve patlar. Hatta bir arkadaşımın başına gelmişti ve çocuğun 300 litrelik akvaryumu patlamıştı. 4 yıl felan bu hobiden uzaklaşmak zorunda kalmıştı. Çünki annesini ancak askerden geldiğinde ikna edebilmişti :D[/QUOTE]

Madem akrilik cam tehlikeli o zaman japonlar o akvaryum müzelerindeki dev akvaryumları içinde tünel olan içinden geçilen dev akvaryumları niye camdan değil de akrilikten yapıyorlar. Akrilik camdan çok daha sağlam bir malzemedir. Bende 2 mm akrilikten imal edilmiş 45 litrelik bi akvaryum vardı ön arka sağ sol camlar tek parçaydı ek yeri hiç yoktu altı ayrı parçaydı. Kaplumbağa için silikonla camlar yapıştırıp yükseltip su seviyesini yükseltmiştim. O camları sökmeye çalışırken çatlattım ve atmak zorunda kaldım. Ama eminim cam olsaydı o kadar bile dayanamaz patlardı çünkü cahilce bi çıkarma yöntemiyle kaldıraç misali zorlaya zorlaya camları ayırma çalışmıştım.

bence 10 mm akrilik cam en azından 20 mm cama eşit dayanımı hatta daha fazlasını verir ama bu işten gerçekten anlayanlar varsa daha kesin yorum olursa tabi daha iyi olur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aLLeSaNDRoÇevrim Dışı

Kayıt: 17/10/2009
İl: Bolu
Mesaj: 281
aLLeSaNDRoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ekim 2009 18:38
Arkadaşım ben japonları gelan bilmeem gördüğümü bildiğimi söylerim. Ben arkadaşa tavsiyemi yaptım ister cam yapar ister akrilik ister plastik. Tabi her şeyde olduğu gibi akriliğinde kaliteli olanı var çin malı dandik olanıda. Ama   gördüğümü yaşadığımı anlattım ben

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

myıldız81Çevrim Dışı

Kayıt: 27/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1926
myıldız81Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ekim 2009 20:31
Selamlar;Göz%20Kirpma
 
akvaryumun temel öğesi görselliktir. görsel olarak en iyi görüntüyü cam verir....

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

badboy87Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/08/2009
İl: Ankara
Mesaj: 400
badboy87Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Ekim 2009 18:47
:D Hayır en iyi görüntüyü plexi verir araştırın, 8mm akriliği duvara yasladım akşam üstü göremedim bir an çaldılar sandım :D çok net görüntüsü vardır..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ikproductionÇevrim Dışı

Kayıt: 24/10/2009
İl: Kayseri
Mesaj: 8
ikproductionÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Ekim 2009 01:10
Akrilik özkütle olarak suya çok yakın Cam gibi değil.
Az yoğun ortamdan gelen ışığın çok yoğun ortamdan geçerken kırılması bozulması. Yani akriliğin daha net olduğu bilimsel bir gerçek. Ayrıca bir arkadaşımız avantajlarını sitede çok güzel açıklamış sağolsun.

Kalın camda birkaç örneğine baktım görüntü yeşilimsi bir hal almış. 2 X 10 mm Lamine cama baktım.

Akrilik alıp temizlerken vs herhangi bir nedenle zamanla çokça çizik oluşup çok çirkin bir görüntü meydana gelebilirmi?

Çirkin bir görüntü meydana gelse bu çiziklerin durumu çok mu kötü olur?

Çizikleri kaybeden malzemelerin etkisi azmı çokmu?

Temizlerken falan çok mu itina ister?

Bir defa alıp Akrilik almak istiyorum ama... Hiç akrilik bir akvaryumu uzun süre kullanan bir tanıdığım yok çevremde. Sadece kullanan yada kullananları bilen arkadaşların ifadeleriyle bir karara varmayı düşünücem.

Kaygılarım bunlar aşağı yukarı.

Vakit ayırıp yorum yazan tüm arkadaşlara teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KınayuÇevrim Dışı

[B]14703,1[/B]
Kayıt: 02/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 21458
KınayuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Ekim 2009 05:50
 Kaplumbağa için silikonla camlar yapıştırıp yükseltip su seviyesini yükseltmiştim. O camları sökmeye çalışırken çatlattım ve atmak zorunda kaldım. Ama eminim cam olsaydı o kadar bile dayanamaz patlardı çünkü cahilce bi çıkarma yöntemiyle kaldıraç misali zorlaya zorlaya camları ayırma çalışmıştım.

             Ziya bey selamlar Akrilik veya Plekssi Silikonla yapışmazlar. Kloroform la yapıştıra bilirsiniz Saglam olarak silikon hemen bırakır bu maddeleri Saygılar.....

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

merlictÇevrim Dışı

Kayıt: 04/04/2009
İl: Izmir
Mesaj: 54
merlictÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Ekim 2009 09:35
Merhaba arkadaşlar
 
Bu konuda yardımcı olabilirmiyim bilemiyorum ama tecrübelerimi paylaşayım istedim.Akrilik yani bizde adı flexiglass akvaryumumda değil ama çalıştığım iş alanında fazlaca kullanılan bir malzemedir.Hatta artan malzemelerle bende bir akvaryum yaptım ve iş yerinde arkadaşların beğenisinde.Kolay işlenebilen, kesilebilen, camdan daha şeffaf görüntü içeren (tabii çeşitleri ve renkleri çok fazla, özellikle incelemek lazım şeffaf, yeşil, mavi, süt beyaz, vs. bir sürü çeşidi var) tüm cam kullanılan alanlarda kullanılan, her kalınlık ve sertlik derecesi olan bir malzemedir.Dikkatli olunması gereken nokta uzak doğu menşeeli olmamasıdır.Malüm çekik gözlü fakir ama nufusça kalabalık çinli kardeşlerimiz dünya ekonomik etkinliğini iş gücü ile kapma çabası içinde bazı değerleri yokettiği gibi bu tür sanayisel malzemeleri de mahvetmiş durumda.Şimdi hatırlamadığım ama kalite açısından önemli bir kaç marka biliyorum, hatta iş yerinde faturalarından markayı öğrenebilirim, isteyene ö.m.dan veririm.Orhan beyinde belirttiği üzere en kolay ve en sağlam yapıştırma işlemini Kloroformla yapabilirsiniz, diğer hiçbir yapıştırma aracı (denedim, tecrübe ettim) size güvence vermediği gibi yarı yolda bırakabilir.Cama karşı dayanıklığı yanında esneme katsayısı cama oranla çok fazladır hatta flexsglassı biraz uzun tutup iki ucunu birleştirip boru şeklini aldırabilirsiniz.Güneş ışığına maruz kalmadığı sürece (sadece güneş  ışığı, projektörden bile fazla etkilenmiyor) uzun yıllar aynı esneklikle kullanılabilir.Eğer kalitesiz malzeme ise cam gibi çatlamaz, parçalanır.Bir kere patlama noktasına gelirse parçayı ikiye ayrılmış olarak görebilirsiniz.Buna nazaran kullanılacak alanlara göre malzeme seçilmelidir esneme katsayısı olarak.Çünkü cam gibi sert olanından tutun, kauçuk malzeme gibi yumuşak ve esnek olanları mevcuttur.Satın alacağınız malzemeyi bilip, inceleyip ona göre almanız gerekir.Konu hakkında bilginiz yoksa büyük ebatlar için denemeyin derim.Ama küçük tanklar ve sumplar için mükemmel işçiliği vardır.Çizilme konusuna gelince evet cama nazaran kolay çizilen bir malzemedir.Sonuçta plastik tabanlı bir malzeme.Çizikleri düzeltme işlemi aynı arabalara atılan pasta-cila mantığı ile giderilebilir.Ama bu işlemde eğer tecrübe ve yetenek yoksa bir çiziği kapatacağım derken tüm alanı puslu ve görünmez hale sokabilirsiniz.En çok kullandığım çizik kapatma yolum, el matkabının ucuna pasta fırçasını bağlamak ve hızlı devirde çalıştırıp, çizik üzerinde küçük daireler çizerek parlaklığı elde etmek.Denemek isteyenlere önerim olsun.
 
Evdeki akvaryumumun kapağını akrilik malzemeden yaptım.Hatta kapak altına buhar camı da aynı malzemeden.Hem aydınlatmanın ısısını suya göndermiyor, hemde şeffaflığı sayesinde tüm ışığı suya yansıtabiliyorum.Cam gibi korkutmadığından, istediğim yerden delik açıp, yok yem deliği, yok fan deliği, yok ısıtıcı deliği kendim 2 dk.da açabiliyorum
 
Umarım açıklayıcı olmuştur.Dediğim gibi işte çok kullandığımız bir malzeme, öyleki işim gereği tüm pencere, kapı ve şeffaf malzemeler cam olmaması lazım.Bu sebeple tüm cam olarak düşündüğünüz yerde flexglass malzeme var. Resim çerçeveleri bile :)
 
 
merlict2009-10-28 09:38:54

Beğenenler: [T]169114,Nihat[/T][T]160079,pastaci53[/T][T]183917,EmreKircan[/T]
Teşekkür Edenler: [T]169114,Nihat[/T][T]160079,pastaci53[/T][T]183917,EmreKircan[/T][T]121139,braweheart[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emreutkuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/10/2008
İl: Bursa
Mesaj: 1138
emreutkuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Ekim 2009 10:26
 
Akrlik ile Cam malzeme pek çok açıdan birbiri ile karşılaştırılabilir.
 
Ben yanız bir konuya dikkat çekmek istiyorum; Isı yalıtımı akrilikte çok daha iyidir.
Bu, elektrik fiyatlarının hiçde ucuz olmadığı, zengin olmayan bir ülkede yaşadığımız düşünülürse akrliği tercih etmek için yeterli bir sebeptir.
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fkamanliÇevrim Dışı

Kayıt: 05/04/2009
İl: Ankara
Mesaj: 33
fkamanliÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Mart 2010 10:44
Elimdeki Sun Sun marka akrilik akvaryumun sanırım güneş ışığına maruz kaldığı için ön ve yan camlarında ne olduğunu bilmediğim birtakım deformasyonlar oluşmuştu. Su zımparası ile tüm ön camı hem içten hem de dıştan komple zımparaladım, sonrada Sonax' ın akrilik çizik gidericisi ile cilaladım, eskisi kadar güzel oldu. Ön cama özen gösterdiğim için yanları biraz es geçmişim ama sonuç gayet tatmin edici. Tabi tırnağa gelen çiziklere pek bir faydası olmadı ama hem tüm deformasyon geçti hem de cam hem eskisi parlak ve net oldu, su doldurunca nerdeyse çiziklerin hiçbiri belli olmuyor. O kadar beğendim ki akvaryumu tekrar kurmaya karar verdim. Akrilik akvaryumunuz olup da böyle sorunlarınız varsa tavsiye ederim.

Teşekkür Edenler: [T]121139,braweheart[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KasetcalarÇevrim Dışı

Kayıt: 24/02/2018
İl: Gaziantep
Mesaj: 12
KasetcalarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Şubat 2018 02:50
[QUOTE=myıldız81]Selamlar;img src="http://www.akvaryum.com/Forum/smileys4/smiley2.gif" height="20" width="20" border="0" align="absmiddle" alt="Göz%20Kirpma" /
DIV /DIV
DIVakvaryumun temel öğesi görselliktir. görsel olarak en iyi görüntüyü cam verir..../DIV[/QUOTE]
Kusura bakmayın Görsellik diye birşey yok görüntü var göze hitap eden var estetik var ama görsellik uydurma bir laf şimdi satış sitelerinde de teşhir mallarına görsel diyorlar google resimlere görsel diyor böyle bir kelime yok türk halkı olara türkçeye sahip çıkmalıyız [:cik:]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ck84Çevrim Dışı

Kayıt: 28/03/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 126
ck84Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Ocak 2019 11:27
[QUOTE=Kasetcalar]
Kusura bakmayın Görsellik diye birşey yok görüntü var göze hitap eden var estetik var ama görsellik uydurma bir laf şimdi satış sitelerinde de teşhir mallarına görsel diyorlar google resimlere görsel diyor böyle bir kelime yok türk halkı olara türkçeye sahip çıkmalıyız [:cik:][/QUOTE]
Hocam insanı eleştirmeden önce kendi yazdığınız cevabı, dil bilgisi açısından bir inceleyiniz. Büyük harf küçük harf kuralı, noktalama işaretleri, kelimelerin yanlış yazımı...
Ayrıca "görsel" diye bir kelime vardır, araştırın lütfen.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/195880/160120191127161.jpg[/IMG]

Beğenenler: [T]210526,ekmbr[/T][T]60243,Fahrenheit[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ekmbrÇevrim Dışı

Kayıt: 09/11/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 55
ekmbrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Ocak 2019 11:52
[QUOTE=ck84]
Hocam insanı eleştirmeden önce kendi yazdığınız cevabı, dil bilgisi açısından bir inceleyiniz. Büyük harf küçük harf kuralı, noktalama işaretleri, kelimelerin yanlış yazımı...
Ayrıca "görsel" diye bir kelime vardır, araştırın lütfen.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/195880/160120191127161.jpg[/IMG][/QUOTE]

Bu mantık yeni türedi. Herkes dil bilimci şu anda :)

+1: [T]195880,ck84[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir